ΘΕΑΤΡΟ

Previous Next

Καραγκιόζης στο Badminton

Ευγένιου Σπαθάρη

ΣΚΙΩΝ ΚΑΜΩΜΑΤΑ

Ο γάμος του μπάρμπα-Γιώργου

Τη φετινή χρονιά, το Θέατρο Badminton έχει την τιμή να παρουσιάσει στους μικρούς αλλά και τους μεγάλους του φίλους το σήμα κατατεθέν της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, το έργο «Σκιών Καμώματα» του Ευγένιου Σπαθάρη, «Ο Γάμος του Μπάρμπα Γιώργου».

Το θέατρο σκιών αποκτά σάρκα και οστά από το «Ξυπόλυτο Τάγμα», που αποτελείται από 9 ηθοποιούς οι οποίοι ερμηνεύοντας 19 ρόλους επί σκηνής, ζωντανεύουν τις περιπέτειες του αξιαγάπητου Καραγκιόζη.

Ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης, πρωταγωνιστής βέβαια σ’ αυτή την ιστορία μαζί με το αιώνιο πρόβλημά του, την πείνα του, παλεύει κόντρα στην αναδουλειά, την κοινωνική αδικία και την καταπίεση. Ελπίζοντας να ικανοποιήσει την πείνα του, δέχεται να βοηθήσει τον Χατζηαβάτη να βρει γαμπρό για την Ελενίτσα, την κόρη του κυρ Στάθη, ενός πλούσιου γεράκου. Και το προξενιό τούς οδηγεί στον Μπάρμπα Γιώργο και...

Σε σκηνοθετική επιμέλεια Γ. Μποστ και Τ. Βαμβακίδη, μουσική Γ. Ζουγανέλη, σκηνικά Ν. Κασαπάκη και φωτισμούς Γ. Φωτόπουλου καθώς και με ένα καστ παλαιότερων αλλά και νεότερων ταλαντούχων ηθοποιών, ο Καραγκιόζης Καραγκιοζόπουλος, υιός του πανιγράτσου, μοστράρει καλά το σύνθημα του Τσε στη στέγη της παράγκας του: Hasta la Victoria Siempre (αγώνας μέχρι το… τέλος).

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Τ. Βαμβακίδης ως Καραγκιόζης – ταγμένος στο ρόλο αυτό για 18 συναπτά έτη - ο Γ. Μποσταντζόγλου ως Μπάρμπα Γιώργος και ο Γ. Ζουμπαντής ως Κολλητήρι.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.karagiozislive.gr

Ευγένιος Σπαθάρης
Ο λαϊκός καλλιτέχνης µε το δυναµικό πνεύµα, ο γνήσιος εµψυχωτής ενός λαϊκού ήρωα, ο ζωγράφος µε την πλούσια χρωµατική ζωντάνια, ο αληθινός εκφραστής της ελληνικής παράδοσης, µα, πάνω απ’ όλα, η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας. Γεννηµένος στην Κηφισιά, το 1924, δεν άργησε να µάθει την τέχνη του πατέρα του, Σωτήρη Σπαθάρη, και να την αγαπήσει βαθιά. Στόχος του ήταν να ανεβάσει πολύ ψηλά τον Καραγκιόζη, τόσο σαν σηµαντικό ελληνικό και παραδοσιακό θέαµα, όσο και σαν εξαιρετικό είδος τέχνης και τεχνικής. Έτσι, ο Καραγκιόζης σταµατάει να µας παρακολουθεί και να µας διασκεδάζει µόνο από τον µπερντέ του: εµψυχώνεται, εκσυγχρονίζεται, εµφανίζεται σε όλον τον κόσµο, γίνεται τραγούδι και στο τέλος, αποκτά “ένα κεραµίδι” για να ξαποσταίνειπού και πού. Όλα αυτά κατάφερε να πραγµατοποιήσει ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο δάσκαλος του ελληνικού θεάτρου σκιών, όπως τον αποκαλούν, και το πέτυχε µε τέτοια προσοχή και ευλάβεια απέναντι στην τέχνη, που ο ήρωάς µας δεν έχασε ούτε την ελληνικότητα το, αλλά ούτε τη γνήσια λαϊκότητα που εκπροσωπεί.

«Οι φωνές του Καραγκιόζη, όπως οι φωνές των πλανόδιων µικροπωλητών, δυνατές, αγνές… Όλη η νοστιµάδα της ελληνικής φυλής εκφρασµένη µε ήχους…»
Γιάννης Τσαρούχης

«...Ο αεικίνητος Τάκης Βαµβακίδης
είναι ίσως ο ιδανικότερος ηθοποιός
να «ντυθεί» τον Καραγκιόζη, αφού
τον βοηθά απίστευτα το φιζίκ του... Η
παρουσία του ήταν έντονη, εύστοχη
και είχε µια σπάνια ακρίβεια...»
Βασίλης Μπουζιώτης
ΕΘΝΟΣ

Hμερομηνίες παραστάσεων: Οκτώβριος 2010 - Απρίλιος 2011
Παραγωγή: ADaM Productions
Εισιτήρια: από 7 έως 15€
χορηγός ΔΝΤ

Latest News

19 Αύγουστος 2020
10 Αύγουστος 2020
10 Αύγουστος 2020
17 Φεβρουάριος 2020
05 Ιούλιος 2019
05 Ιούλιος 2019
05 Ιούλιος 2019
05 Ιούλιος 2019
05 Ιούλιος 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Us

we... are here!
Η WE Promotion είναι ομάδα. Είμαστε "Εμείς". Γιατί μόνο έτσι η επικοινωνία γίνεται ουσιαστική σε όλες τις μορφές της.

we... take it further!
Η εμπειρία, η φαντασία και η δημιουργικότητα της WE συνθέτουν τα πιο πλήρη και αποδοτικά προγράμματα διαφήμισης. Xορηγίες επικοινωνίας, δημόσιες σχέσεις, media shop και πρωτότυπες ιδέες προώθησης, σε ολοκληρωμένα διαφημιστικά πακέτα που κάνουν τη διαφορά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Βασ. Σοφίας 104,
Αμπελόκηποι

Τ.Κ. 115 21

 

Newsletter