ΒΙΒΛΙΑ - ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Δημήτρης Οικονομάκης BASS FAIRY TALES

Δημήτρης Οικονομάκης

BASS FAIRY TALES

 

με τον Τάκη Καπογιάννη

και τους: Σοφία Μαυρογενίδου, Ηρακλή Βαβάτσικα, Τάσο Φωτίου,

Γιώργο Κατσάνο, Σπύρο Μοσχούτη, Ξενοφώντα Συμβουλίδη

 

Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Δημήτρης Οικονομάκης

Κοντραμπάσο με δοξάρι : Τάκης Καπογιάννης

 

To Bass Fairy Tales είναι ένας δίσκος αφιέρωμα στο κοντραμπάσο με δοξάρι. Αποτέλεσμα της συνάντησης του δεξιοτέχνη κοντραμπασίστα Τάκη Καπογιάννη και του συνθέτη/ κοντραμπασίστα/ κιθαρίστα Δημήτρη Οικονομάκη.

Το Bass Fairy Tales διηγείται 8 ιστορίες, αναδεικνύοντας τη βαθιά, βραχνή, ρωμαλέα και παραπονιάρικη φωνή του οργάνου.

Η πρώτη ιστορία (Solo) είναι ένας μοναχικός περίπατος. Σε κάθε καινούργια ιστορία προστίθεται ένας συνομιλητής: κιθάρα (Duet), φλάουτο (Trio), ακορντεόν, σαξόφωνο (Quartet), πιάνο (Quintet), ντραμς (Sextet). Η παρέα ολοκληρώνεται με τον ερχομό του όμποε (Septet) σε ένα απρόσμενο ζεϊμπέκικο. Για να κλείσει με ένα μοναχικό απολογισμό (Solo pizz).

Το  Bass Fairy Tales πλουτίζει τη σχετικά φτωχή φιλολογία του κοντραμπάσου. Δεν είναι όμως ένας «μπασιστικός» δίσκος. Το κοντραμπάσο συνδιαλέγεται ισότιμα με τα άλλα όργανα, με μοναδικό γνώμονα τη μουσική πληρότητα.

Το άλμπουμ κινείται στον ευρύτερο χώρο της τζαζ, όσον αφορά την αρμονική αντίληψη, τον αυτοσχεδιασμό και τη ρυθμική αίσθηση αλλά συζητάει με τον Bach, τον Debussy, τον Segovia, τον Piazzola. Και είναι βουτηγμένο σε ένα λυρικό μεσογειακό ρομαντισμό.

Το Bass Fairy Tales είναι ένας δίσκος συνόλου. Οι εξαιρετικοί μουσικοί, συνταξιδιώτες στο μουσικό σχήμα «Απόδραση» και νέοι φίλοι, έδωσαν άλλη πνοή και χρώμα στην αρχική ιδέα. Οι αυτοσχεδιασμοί τους αποτελούν μια πραγματική «σύνθεση μέσα στη σύνθεση».

 

Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Δημήτρης Οικονομάκης

 

Τάκης Καπογιάννης: κοντραμπάσο με δοξάρι

Δημήτρης Οικονομάκης: κοντραμπάσο πιτσικάτο, κλασική κιθάρα

Σοφία Μαυρογενίδου: φλάουτο

Ηρακλής Βαβάτσικας: ακορντεόν, ακορντίνα

Τάσος Φωτίου: σοπράνο σαξόφωνο

Γιώργος Κατσάνος: πιάνο, βιμπραντονεόν

Σπύρος Μοσχούτης: ντραμς

Ξενοφών Συμβουλίδης: όμποε

 

Κυκλοφορεί από την SUBWAYS Music

 

Δημήτρης Οικονομάκης

Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Νότη Μαυρουδή και κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη. Παράλληλα ασχολήθηκε με την σύγχρονη ενορχήστρωση. Δίδαξε κιθάρα στο Ωδείο Αττικής και σύγχρονη αρμονία- ενορχήστρωση στο Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά.

Το 1995 δημιούργησε το σχήμα «Ομαδική Απόδραση». Ένα ‘μουσικό όχημα’ που -μέσα από την ομαδική δουλειά- στόχο είχε την περιπλάνηση σε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα και την εξέλιξη των μουσικών που συμμετείχαν.

Η «Ομαδική Απόδραση» παρουσίασε 4 δισκογραφικές δουλειές που ξεκινούν από το “μεταχατζιδακικό” τραγούδι και οδηγούν στο ευρύτερο χώρο της τζαζ.

Ταυτόχρονα η Ο.Α. λειτούργησε σαν μια ομάδα εργασίας ενορχηστρώνοντας και παίζοντας σε παραγωγές άλλων δημιουργών. Πιο σημαντικές από αυτές οι «Αναπνοές» της Λένας Πλάτωνος και το «Μπιτ Μπαζάρ» με τη Μαριώ και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

Το 2008 παρουσίασε τις «10 ορχηστρικές παραλλαγές σε τραγούδια του Λουδοβίκου των Ανωγείων», παραγγελία της εταιρείας ΛΥΡΑ. Το 2011 παρουσιάζει τον προσωπικό του δίσκο “Bass Fairy Tales” επικεντρωμένο στο κοντραμπάσο με δοξάρι και σολίστα τον Τάκη Καπογιάννη.

Σαν ενορχηστρωτής συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και με την Ελληνική Λυρική Σκηνή, όπου - από κοινού με τον Γιώργο Κατσάνο-  δημιούργησε το μουσικό μέρος της παράστασης “American Dream” σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.

 

Τάκης Καπογιάννης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε κοντραμπάσο στο Ορφείο Ωδείο με τον Παναγιώτη Κοντό και στην Ακαδημία Μουσικής και Καλών Τεχνών του Graz με τον JohannesAuersberg.

Μετά το τέλος των σπουδών του γίνεται μέλος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.

 

Το 1991 με την ίδρυση της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής παίρνει την θέση του κορυφαίου στην οποία και παραμένει έως το 2000 οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα κορυφαίου Α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

 

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς έλληνες και ξένους μουσικούς. Σαν σολίστ έχει επανειλημμένα εμφανιστεί με την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

 

Πρόσφατα συνεργάστηκε σαν σολιστ με τους Mischa Maisky, R. Capucon  και Yuri Bashmet στις συναυλίες της Martha Argerich.

Latest News

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Us

we... are here!
Η WE Promotion είναι ομάδα. Είμαστε "Εμείς". Γιατί μόνο έτσι η επικοινωνία γίνεται ουσιαστική σε όλες τις μορφές της.

we... take it further!
Η εμπειρία, η φαντασία και η δημιουργικότητα της WE συνθέτουν τα πιο πλήρη και αποδοτικά προγράμματα διαφήμισης. Xορηγίες επικοινωνίας, δημόσιες σχέσεις, media shop και πρωτότυπες ιδέες προώθησης, σε ολοκληρωμένα διαφημιστικά πακέτα που κάνουν τη διαφορά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Βασ. Σοφίας 104,
Αμπελόκηποι

Τ.Κ. 115 21

 

Latest News

17 Σεπτέμβριος 2021
17 Σεπτέμβριος 2021
08 Σεπτέμβριος 2021

Newsletter